Jdi na obsah Jdi na menu
 


20. Cíl trestu

 
Matárat háoneš (מטּרת הענשׁ)

Bůh netrestá pachatele kvůli Sobě, ale pro blaho samotného hříšníka a blaho celého lidstva, aby ho tak nasměroval na cestu pravdy. A tak potrestání hříšníka není v rozporu s milosrdenstvím Božím. Písmo Svaté nám říká, že Bůh trestá své syny pouze s cílem je vychovat, a že netouží po smrti bezbožníků, pouze si přeje, aby opustili svou hříšnou cestu, a zůstali naživu.
Uznej tedy ve svém srdci, že tě Hospodin, tvůj Bůh, vychovával, jako vychovává muž svého syna. (Devarim/Dt/5M  8:5)
וְיָדַעְתָּ, עִם-לְבָבֶךָ:  כִּי, כַּאֲשֶׁר יְיַסֵּר אִישׁ אֶת-בְּנוֹ, יְהוָה אֱלֹהֶיךָ, מְיַסְּרֶךָּ.
Vždyť Hospodin domlouvá tomu, koho miluje, jako otec synu, v němž nalezl zalíbení. (Př 3:12)
כִּי אֶת אֲשֶׁר יֶאֱהַב יְהוָה    יוֹכִיחַ; וּכְאָב,    אֶת-בֵּן יִרְצֶה.
Což si libuji v smrti svévolníka? je výrok Panovníka Hospodina. Zdalipak ne chci, aby se odvrátil od svých cest a byl živ? (Eze 18:23)
הֶחָפֹץ אֶחְפֹּץ מוֹת רָשָׁע, נְאֻם אֲדֹנָי יְהוִה:  הֲלוֹא בְּשׁוּבוֹ מִדְּרָכָיו, וְחָיָה.
Bůh nemá žádný prospěch ani újmu ze žádného dobrého ani zlého skutku. Zlo a dobro, konané člověkem přináší prospěch a újmu pouze tomu kdo dobro nebo zlo koná, a společnosti, uprostřed které žije, proto se píše v Jobovi:
Jestliže jsi zhřešil, čeho jsi dosáhl proti němu? Bude-li tvých přestoupení sebevíc, co mu tím uděláš? Jestliže jsi jednal spravedlivě, co jsi mu dal, co přijal z tvé ruky? Jen člověka jako ty zasáhne tvá svévole, lidského syna tvá spravedlnost. (Job 35:6-8)
 אִם-חָטָאתָ, מַה-תִּפְעָל-בּוֹ;    וְרַבּוּ פְשָׁעֶיךָ, מַה-תַּעֲשֶׂה-לּוֹ.
אִם-צָדַקְתָּ, מַה-תִּתֶּן-לוֹ;  אוֹ מַה-מִּיָּדְךָ יִקָּח.
לְאִישׁ-כָּמוֹךָ רִשְׁעֶךָ;  וּלְבֶן-אָדָם, צִדְקָתֶךָ.
A proto všechna místa Písma Svatého, kde se hovoří o hněvu Božím, a o potrestání hříšníků, je nutno chápat ve výše uvedeném smyslu, tj. že to Bůh nedělá pro svůj prospěch, ale pro prospěch samotného hříšníka a lidstva.