Jdi na obsah Jdi na menu
 


26. O povinnostech obsažených ve Svatém Zákoně, které je nutné dodržovat v dnešní době

 

Ne všechny předpisy Svatého Zákona je možné vykonávat v dnešní době.

 

Mnoho předpisů bylo možné vykonávat pouze v době, kdy měl Lid Izraelský své království, a kdy žil ve Svaté Zemi Beerec Jisráél úvizeman hamalchút (בְּאֶרֶץ יִשְׂרָאֵל וּבִזְמַן הַמַּלְכוּת), jako například:

Desátek Maasér (מַעֲשֵׂר) byl desetinou veškerého polního výnosu, který byl každoročně věnován kmeni Levitů;  a každé tři roky se desetina veškerého polního výnosu věnovala Levitům, přistěhovalcům, sirotkům a vdovám.

Sabatický rok Šmitá (שְׁמִטָּה) byl každý sedmý rok, promíjely se dluhy z důvodu promlčení, propouštěli se otroci; pole se neosívala a neobdělávala, nechávala se ladem.

Jubileum Jovel (יוֹבֵל) po sedmi sabatických letech Ševa šemitot (שְׁמִטּוֹת שֶׁבַע), každý padesátý rok se všechny prodané nemovitosti vrátily původním vlastníkům, nebo jejich dědicům, pole se neosívala ani neobdělávala, a otroci se propouštěli na svobodu.

Výše uvedená (a jim podobná) nařízení nejsou v současné době závazná. Existuje také mnoho trestních a občanských zákonů, které nemohou být praktikovány v dnešní době, protože v těchto záležitostech dnes podléháme zákonům zemí, ve kterých žijeme. Ostatní zákony a obřady jsou věčné Chukot olám (חֻקֹּת‏ עוֹלָם‎‎) jako například: obřízka Milá (מִילָה), svátky, hygienické a mravní zákony, ty nemohou nikdy pozbýt platnosti a smyslu; naopak zůstávají závazné v každé době a na každém místě kde žijeme.